10 tips til ny inspirasjon til lesing av pensum

Så vanskelig det er med daglig blogginnlegg (som egentlig var målet mitt), med så fine høstdager ute som det nå har vært siste tiden her på vestlandet! Og enda vanskeligere å finne roen til å sette seg ned med bøkene og studere... Tenkte derfor oppdatere dere med noen av mine tips for å kanskje få lesingen litt bedre til: 

1. Gå deg en go' tur ute i frisk luft FØR du starter lesingen
Det er utrolig hva naturen gir meg av oppløft og motivasjon i tøffe hverdager. Se så vakker høsten er nå, da! Men også på grå regnværsdager er det utrolig hvor effektivt det er å få pisket litt vestlandsvind og regn i fjeset, synes hvertfall jeg, om enn ikke så lett å få seg til å gjøre alltid da... Hvertfall mye friskere følelse sammenlignet med å bare ha hatt turen fra sengen til skrivepulten før man setter seg ned for en arbeidsøkt. 2. Bytt "stue"
Flytt arbeidskroken vekk fra hjemmekontoret. Dra heller ut til f.eks. biblioteket på campus. For meg er det hvertfall lettere å få et tydeligere skille fra arbeid og fritid på denne måten. Viktigst for meg er at jeg samtidig får en sterkere tilknytning til skolen på denne måten, da jeg ikke er på så mange av forelesningene og heller driver mye på med egenstudie. 3. Ikke gi deg før du har fullført deler av målet
Er målet ditt å komme deg gjennom alle de 40 repetisjonsoppgavene dere nettopp fikk utdelt av emneansvarlig, da er det nok veldig lett å ville gi opp nesten før man har begynt. Noen dager er bare sånn, pågangsmotet er ikke like sterkt som du skulle ønske det var. VEL: på slike dager er mitt beste tips å ikke gi seg, før du hvertfall har fullført en hel oppgave. Da kan du dra hjem med en mestringsfølelse; for du kom deg nærmere målet, om enn ikke hele målet ble utført. 

4. Få opp pulsen
Dette henger kanskje litt sammen med punkt nr. 1. Men for min del er trening en utrolig effektiv måte å gi seg selv et lite pusterom fra intensiv lesing på. Kanskje sitter man fast på ei oppgave, mens når man ser på samme oppgave etter ei grei treningsøkt, så er den kanskje litt lettere å forstå - da har man også, ubevisst, fått go' tid til å tenke over selve innholdet. 

... med f.eks. jogging


5. En dag om gangen
Ikke tro du skal fullføre hele bachelorgraden, årsstudiumet, enkeltfaget (hva enn det er du studerer), på ei uke - det er ikke mulig! Viktigheten av å ta en dag om gangen er, hvertfall for min del, enorm! Når jeg klarer å innstille meg på at: "Ok, i dag skal jeg mitt beste. Betyr det at jeg bare får lest ei side av pensum, så er dette faktisk greit. Jeg er likevel nærmere målet mitt om fullført utdanning etter denne dagen, enn hva jeg var da jeg stod opp." 

6. Vær din egen venn
Å hele tiden sammenligne seg, bebreide seg for at en burde gjort mer, tenke at dette får man bare ikke til... Disse tankene har så lite for seg! Vær heller snill med deg selv. Det er tøft å være student! Du er flink som står på slik du gjør. Vær grei med deg selv, og gi deg selv pauser fra studiet når du trenger dette. Note to self og andre: det er faktisk ikke verdens undergang å ta studiet på deltid, om det kommer til det.7. Skap en koselig atmosfære
Dette er til de dagene hvor alt bare er vondt; for de dagene vil mest sannsynlig komme, de også. Kanskje helt fra du står opp har du denne ugne følelsen; dette blir virkelig ikke en bra dag. Kanskje har du sovet frempå, klokka er langt utpå dag, og hva har du fått gjort? Ingenting. No worries! Disse dagene er, etter min mening, helt greit å ha! Ikke straff deg selv. Prøv heller å gjøre det beste utav situasjonen: finn frem tøfler, pysjamas, kosepledd - og bøkene. Ta det rolig på slike dager. 

8. "Logg av for å logge på"
Få vekk alt av sosiale medier. Er det virkelig så viktig å scrolle nedover news-feeden for å se den søte sjimpansen i tutu-skjørt, eller se taggen av deg selv på videoen av en vimsebøtte som faller og slår seg? Jeg tar meg i det selv, uten helt å vite hvorfor; det er vanskelig å la være å sjekke instagram, facebook, snapchat - you name it... Men gi det hvertfall et realt forsøk; legg vekk telefonen, skru av wifi på dataen - prøv å holde fokuset på det du skal; nemlig lese og lære nye ting. 

9. Les sammendragene
Kanskje et mer konkret tips til de gangene det er vanskelig å komme i gang med studeringa: les sammendraget bakerst i kapittelet (de fleste bøker pleier å ha dette). Har ikke bøkene et sammendrag, så bla deg heller gjennom kapittelet og les alle deloverskriftene - da skaper du deg oversikt over hva du har fremfor deg av arbeid og det er lettere å finne en rød tråd i hva du holder på med. Med andre ord; start i det små. 

10. Belønn deg selv
Finn deg en eller annen form for reward som du skal gi deg selv etter din ivrige innsats i flink-studenttilværelsen! Nå er det høst, og vi har hele vintersesongen foran oss. I min bok er sjokolade lov. Selv på en mandag. Finn deg en bonus til lesingen; enten det er et kafebesøk med ei god venninne etterpå, usunn eller sunn snacks (helst sunn da, men hey, litt sjokolade må da som sagt være lov...), noe varmt i koppen... Du fortjener det, slik som du (mest sannsynlig) vil komme til å stå på denne lesedagen!

Her drog jeg på kafé (å dra alene på kafé er forresten veldig undervurdert...), etter å ha sittet en go' stund på biblioteket i sentrum. Kanskje jeg er litt vel flink med siste tips, hehe! 
Her drog jeg på kafé (å dra alene på kafé er forresten veldig undervurdert...), etter å ha sittet en go' stund på biblioteket i sentrum. Kanskje jeg er litt vel flink med siste tips, hehe! 


Har du et studium du virkelig interesserer deg for, så vil bonustips nr 11 være å fokusere på hvor god yrkesutøver du ønsker å bli. Jeg brenner virkelig for mitt studium i sosialt arbeid, og mitt mål er å bli en skikkelig kompetent sosionom etter endt utdanningsløp. Dette hjelper meg ofte når jeg f.eks. synes sosiologien kan være litt tørr og vanskelig, hehe. 

Har du noen tips du vil tilføye?


#hverdag #tips #student #studieliv #lesing #inspirasjon #motivasjon #blogg #kveld #oppdatering #oktober #høst #skole #utdanning #trening #helse #natur

2 kommentarer

spisogspar

09.10.2017 kl.23:46

Kjempefine tips :)

sterkimegselv

11.10.2017 kl.23:18

spisogspar: Kjekt du likte dem! :)

Skriv en ny kommentar

sterkimegselv

sterkimegselv

23, Stavanger

En hverdagsblogg om psykisk helse, musikk, studie- og arbeidsliv, kosthold og trening. Jeg vil si jeg har fått mye livserfaring tross relativt ung alder. Etter en vanskelig ungdomstid med mye motgang, har jeg funnet ut at jeg, tross alt, faktisk er sterk i meg selv. Håper jeg kan bruke disse erfaringene til noe positivt også på denne bloggen, ved å inspirere deg som leser.

Kategorier

Arkiv

hits